Kurkumín s piperínomKurkuma hlavne ako korenie je často použitá ingrediencia v kuchyni a pravdepodobne ju dobre poznáte. Avšak poznáte aj aktívnu ingredienciu kurkumy s názvom kurkumín? Kurkumín je jedna z obľúbených látok v indickej ayurvéde už stáročia a stáva sa populárnou látkou aj v západnej medicíne hlavne kvôli jej pozitívnym vplyvom na zmiernenie bolestí a zápalov v tele. Hlavné benefity kurkumínuMá protizápalové účinkyV roku 016 sa systematicky prechádzali štúdie ktoré sa zameriavali na vplyv kurkumínu na príznaky osteoartrózy. Zistilo sa že už 800 mg kurkumínu denne znižuje bolesť a zápal spôsobený osteoartrózou rovnako ako nesteroidné protizápalové lieky ako je napríklad ibuprofén. Ďalšia štúdia z roku 016 naznačuje že kurkumín môže pomôcť predchádzať bolestí a nepríjemných príznakov reumatoidnej artrízy. Podľa štúdie z roku 017 vyplýva že už 400 až 600 mg kurkumínu denne má schopnosť zmierniť príznaky zápalu v organizme. Pôsobí ako silný antioxidantVďaka svojim silným antioxidačným schopnostiam má pozitívne účinky na fungovanie pečene. Podľa štúdii antioxidačný účinok kurkumínu sa zdá byť taký silný že môže zabrániť poškodeniu pečene toxínmi. Má pozitívne účinky na metabolizmusKurkumín je skúmaný vedcami aj ohľadom metabolického syndrómu (MetS). MetS je komplexný syndróm ktorý zahŕňa inzulínovú rezistenciu hyperglykémiu hypertenziu nízku hladinu cholesterolu v lipoproteínoch s vysokou hustotou (HDL-C) zvýšenú hladinu cholesterolu v lipoproteínoch s nízkou hustotou (LDL-C) zvýšenú hladinu triglyceridov a obezitu. V štúdii časť participantov konzumovala 1000 mg kurkumínu a 10 mg piperínu po dobu 8 týždňov kým druhá časť dostala placebo tablety. Ukázalo sa že kurkumín zmierňuje viaceré aspekty MetS zlepšením citlivosti na inzulín potlačením adipogenézy a znížením zvýšeného krvného tlaku zápalu a oxidačného stresu. Okrem toho existujú dôkazy že kurkuminoidy modulujú expresiu génov a aktivitu enzýmov zapojených do metabolizmu lipoproteínov čo vedie k zníženiu plazmatických triglyceridov a cholesterolu. Môže znížiť riziko výskytu rakovinyVedci skúmajú vplyv kurkumínu na nádorové bunky už dlhé roky. Študie pribúdajú avšak sú dôkazy že kurkumín má ochranné účinky proti rakovine pankreasu rakovine prostaty a mnohopočetnému myelómu. Vedci zistili že kurkumín je cytotoxický pre rôzne nádorové bunky. Účinok kurkumínu závisí od typu bunky koncentrácie kurkumínu a dĺžky liečby. Hlavným mechanizmom ktorým kurkumín vyvoláva cytotoxicitu je indukcia apoptózy. Kurkumín má tiež potenciál inhibovať vývoj a progresiu rakoviny tým že sa zameriava na viaceré kroky v procese nádorového bujnenia. Pracuje ako blokujúca látka pre nádorové bunky. PiperínPiperín je alkaloidnou zložkou čierneho korenia. Piperín je jednou z obľúbených aktívnych látok v indickej ayurvéde. Má vysoký obsah antioxidantovV tele sa vytvárajú voľné radikály nestabilné molekuly ktoré môžu poškodiť bunky a to prirodzene aj v reakcii na vonkajší stres. Nadmerné poškodenie voľnými radikálmi môže viesť k vážnym zdravotným problémom vrátane zápalových ochorení ochorení srdca a niektorých druhov rakoviny. Výskum ukázal že strava s vysokým obsahom antioxidantov môže znížiť poškodenie voľnými radikálmi. Napríklad v jednej štúdií sa zistilo že doplnky s piperínom môžu zabrániť alebo spomaliť postup poškodenia voľnými radikálmi a súvisiacich ochorení ako sú ateroskleróza cukrovka a rakovina. Má protizápalové účinkyVyššie sme spomínali metabolický syndróm (MetS) a podobne ako kurkumín aj piperín účinne pomáha v jeho liečbe. Štúdia z roku 0 0 indikuje že doplnky s obsahom piperínu môžu pomôcť znížiť chronický zápal ktorý je spôsobený metabolickým syndrómom. Pomáha kontrolovať hladinu cukru v krviV roku 013 sa vykonávala štúdia na 86 pacientoch ktorí boli náhodne rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina užívala doplnok výživy s piperínom kým druhá skupina užívala placebo tablety. Štúdia trvala 8 týždňov a v skupine ktorá užívala doplnok výživy s piperínom sa zistilo zlepšenie citlivosti na inzulín. To znamená že hormón inzulín bol schopný lepšie regulovať príjem glukózy. ZázvorZázvor je zaužívanou ingredienciou už stáročia vo väčšine domácností. Okrem toho že sa používa ako korenie používa sa aj v prípade nevoľnosti bolesti žalúdka a iných zdravotných problémoch. Má pozitívny vplyv na metabolizmusPodľa prehľadu štúdii z roku 018 sa skúmal vplyv zázvoru na plyny ktoré sa tvoria v črevnom trakte počas trávenia. Tento výskum naznačuje že enzýmy obsiahnuté v zázvore môžu pomôcť rozložiť a vylúčiť tieto plyny čím sa dosiahne úľava od nepríjemných pocitov. Okrem toho výskum ukazuje že zázvor môže pomôcť zvýšiť pohyb v tráviacom trakte. Taktiež má zázvor priaznivé účinky aj na enzým s názvom pankreatická lipáza ktorý napomáha tráveniu v tenkom čreve. Pomáha v posilnení imunitného systémuObsiahla prierezová štúdia z roku 017 naznačila že denná konzumácia zázvoru môže podporiť imunitný systém. To môže chrániť pred chronickými ochoreniami a podporovať zotavenie z iných ochorení ako je napríklad bežné prechladnutie alebo chrípka. Pomáha v prevencii kardiovaskulárnych chorôbŠtúdia z roku 017 ktorej sa zúčastnilo 4 6 8 ľudí zistila že každodenná konzumácia zázvoru môže okrem iných chronických ochorení chrániť pred ischemickou chorobou srdca vysokým krvným tlakom cukrovkou hyperlipidémiou cerebrovaskulárnymi ochoreniami a tukovým ochorením pečene. Autori dospeli k záveru že zázvor môže mať potenciál ako preventívna liečba. Dokáže znižovať oxidačný stres v teleZázvor je vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Kvôli tejto vlastnosti dokáže znížiť oxidačný stres v organizme. Oxidačný stres ako sme to už spomínali vyššie časom môže spôsobiť veľké množstvo zdravotných problémov. Riziko výskytu týchto zdravotných problémov je možné eliminovať pomocou zázvoru. Tento fakt potvrdilo aj zhrnutie vyše 100 štúdii. Zázvor je vo všeobecnosti bezpečný odporúčaný denný príjem je do 4 g. Obvyklé dávkovanie je v rozmedzí 50 mg až 1 000 mg denne. AnízAníz okrem svojej funkcie v kuchyni ako korenie je známy svojimi silnými zdraviu prospešnými vlastnosťami a pôsobí ako prírodný liek na rôzne ochorenia. Pomáha s bolesťami žalúdkuV jednej štúdii sa zistilo že aníz znižuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny čím pomáha predchádzať vzniku žalúdočných vredov a chráni bunky pred poškodením. Vďaka tejto vlastnosti je veľmi prospešný v kombinácii s kurkumínom nakoľko kurkumín môže mierne nadúvať. Má protizápalové účinkyAko sme to už spomínali vyššie dlhodobé zápaly môžu spôsobovať vážne kronické choroby. Prevencia môže byť v týchto prípadoch kľúčová. Štúdie na zvieratách a v skúmavkách naznačujú že aníz môže zmierňovať zápal a tak podporovať lepšie zdravie a predchádzať chorobám. Jedna štúdia na myšiach ukázala že olej z anízových semienok znižuje opuchy a bolesť. FenikelFenikel je už stáročia zaužívaná ingrediencia v kuchyni a taktiež v medicíne. Zmierňuje kŕčeNa základe jednej štúdie môžeme tvrdiť že už 80 mg feniklu (menej ako je v našej dennej dávke) je veľmi účinný proti baktériám ktoré spôsobujú tráviace ťažkosti hnačky a dyzentériu ako aj niektoré nemocničné infekcie. Nakoľko kurkumín a piperín môžu mať tendenciu nadúvať fenikel je veľmi účinný na vybalansovanie tohto javu a pomáha v zmiernení týchto príznakov. Ochraňuje pred voľnými radikálmiPodľa jedného výskumu fenikel účinne zachytáva voľné radikály ktoré spôsobujú choroby. To naznačuje že výťažky z feniklu by sa mohli používať na pomoc jednotlivcom pri odvrátení účinkov mnohých chronických chorôb vrátane rakoviny aterosklerózy a zápalov. Sladké drievkoV histórii ľudia používali koreň sladkého drievka hlavne na zmiernenie zápalu upokojenie tráviacich problémov a liečbu problémov horných dýchacích ciest. Upokojuje bolesti žalúdkuZopár štúdií ukazuje že doplnky stravy s obsahom sladkého drievka môžu znížiť príznaky celkového podráždenia žalúdka a čriev. Taktiež existujú štúdie ktoré skúmajú vplyv sladkého drievka na vznik žalúdočných vredov. Zistilo sa že sladké drievko je veľmi účinná látka v ochrane organizmu pred týmto typom choroby. Zloženie: kurkumín (extrakt z kurkumy štandardizovaný na 90% obsah kurkuminoidov) zázvor aníz fenikel sladké drievko oxid kremičitý piperín hydroxypropylmetylcelulóza (obal kapsule)Balenie: 145 kapsúl po 184 mg kurkumínu 100 mg zázvoru 61 mg anízu 61 mg feniklu 61 mg sladkého drievka 4 mg oxidu kremičitého a 0 mg piperínuDávkovanie: kapsule denne zapiť s dostatočným množstvom vody. Upozornenie: Nie je náhradou pestrej a vyváženej stravy. Produkt nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Skladujte pri izbovej teplote mimo dosahu malých detí.